Schroth Scoliose Therapie

WAT IS EEN SCOLIOSE?

Een rug hoort van achteren gezien recht te zijn. Bij een scoliose is dit niet het geval. Een scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom, die een 3 dimensionale vervorming tot gevolg heeft.

Er zijn 2 types:

 1. C - scoliose: een kant van de wervelkolom groeit krom, er is dan een bocht
 2. S - scoliose: Er zijn 2 bochten(of meer) aanwezig

WELKE VERSCHILLENDE SOORTEN SCOLIOSES ZIJN ER?

 1. Idiopatische scoliose: de oorzaak is niet bekend. In bijna 80 % van de gevallen is de oorzaak van de scoliose niet bekend, wel speelt erfelijkheid een rol.
 2. Congenitale scoliose: aangeboren scoliose. De scoliose ontstaat door een of meerdere wervelafwijkingen.
 3. Paralytische of neuromusculaire scoliose: De scoliose ontstaat door onvoldoende functioneren van spieren als gevolg van een aangeboren of verworven hersen of ruggenmerg beschadiging (bv het open ruggetje).
 4. Degeneratieve scoliose: Deze ontstaat bij volwassenen als gevolg van slijtage aan de wervelkolom. Een ernstige scoliose kan leiden tot vermoeidheid en pijnklachten.

Klachten

Een lichte scoliose zal pas later klachten geven door de langdurige en ongelijke belasting. Zeker als er niets aan gedaan wordt.  Er kan chronische spierspanning optreden en pijn in elk deel van de wervelkolom.

Bij vroegtijdige ontdekking  in de groeifase is  de scheefgroei  van de wervelkolom te stoppen. Houdingsverbetering mbv  Oefentherapie Mensendieck/ Cesar.

Evt. een corset of brace  bij scoliose van 25 graden , of operatie bij ernstige structurele scoliose, 45 graden. De beste leeftijd voor controle op scoliose is 10 - 12 jaar. Wanneer in de familie scoliose voorkomt, is het zaak extra op te letten bij kinderen of er zich een afwijking van de wervelkolom voordoet.

HOE WERKT DE SCHROTH METHODE?

De Schroth methode dankt zijn grondslag aan Katharina Schroth. In Duitsland heeft deze therapie  al langere tijd meer bekendheid. Wegens het wetenschappelijke bewijs wint deze  methode in Nederland inmiddels ook meer terrein.

De Schroth therapeut zal een nauwkeurig onderzoek doen mbv spiegels.

De patient kan hierdoor ook zijn eigen houding  en beweging goed observeren.

Het doel van de Schroth oefeningen is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose door middel van scoliose specifieke oefeningen in combinatie met de ademhaling.

Zowel voor kinderen in de groei, al dan niet in combinatie met een brace, als voor volgroeide tieners.

Ook de oudere scoliose patiënten met pijnklachten en asymmetrie kunnen veel baat hebben bij deze aanpak.

De behandeling bestaat uit 3 dimensionale veranderingen van de wervelkolom. Gericht op over correctie van de krommingen.

De therapeut kan verdere ondersteuning bieden met specifieke handvatten en mobilisatietechnieken:

 • Aanleren houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven
 • Beweeglijkheid
 • Spierversterking
 • Ademregulering bevorderen.

Vanaf 2016 heb ik mij meer en meer gespecialiseerd in de idiopathische en degeneratieve scoliose.

Ik heb inmiddels ruime ervaring in het behandelen van deze groep vaak jonge kinderen/ tieners ,  en ook de ouderen bezoeken regelmatig mijn praktijk.

Het is een interessante, en dankbare doelgroep om mee te werken. Bovendien is het een methode waarbij  correcties opmerkelijk goed mogelijk zijn.

Het is de enige therapie waarbij het effect wetenschappelijk bewezen is.

De therapie is makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven, en wordt  vanzelfsprekend aangepast aan de persoonlijke situatie. Rekening houdende met leeftijd, prognose, brace, operatie, en conditie in het algemeen.

Praktijk Nieuw-Zuid

 • Churchill-laan 53-a

 • 1078 DG Amsterdam
 • 020 -662 64 47
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 • Willemsparkweg 48
 • 1077 HH Amsterdam
 • 020 - 662 64 47
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.