Scoliose

Wat is een scoliose?

Een rug hoort van achteren gezien recht te zijn. Bij een scoliose is dit niet het geval. Een scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom, die een 3 dimensionale vervorming tot gevolg heeft.

Er zijn 2 types:

 1. C - scoliose: een kant van de wervelkolom groeit krom, er is dan een bocht
 2. S - scoliose: Er zijn 2 bochten(of meer) aanwezig

Welke verschillende soorten scolioses zijn er?

 1. Idiopatische scoliose: de oorzaak is niet bekend. In bijna 80 % van de gevallen is de oorzaak van de scoliose niet bekend, wel speelt erfelijkheid een rol.
 2. Congenitale scoliose: aangeboren scoliose. De scoliose ontstaat door een of meerdere wervelafwijkingen.
 3. Paralytische of neuromusculaire scoliose: De scoliose ontstaat door onvoldoende functioneren van spieren als gevolg van een aangeboren of verworven hersen of ruggenmerg beschadiging (bv het open ruggetje).
 4. Degeneratieve scoliose: Deze ontstaat bij volwassenen als gevolg van slijtage aan de wervelkolom. Een ernstige scoliose kan leiden tot vermoeidheid en pijnklachten.

Klachten

Een lichte scoliose zal pas later klachten geven door de langdurige en ongelijke belasting. Zeker als er niets aan gedaan wordt.  Er kan chronische spierspanning optreden en pijn in elk deel van de wervelkolom.

Behandeling

Bij vroegtijdige ontdekking  in de groeifase is  de scheefgroei  van de wervelkolom te stoppen. Houdingsverbetering mbv  Oefentherapie Mensendieck/ Cesar.

Evt. een corset of brace  bij scoliose van 25 graden , of operatie bij ernstige structurele scoliose, 45 graden. De beste leeftijd voor controle op scoliose is 10 - 12 jaar. Wanneer in de familie scoliose voorkomt, is het zaak extra op te letten bij kinderen of er zich een afwijking van de wervelkolom voordoet.

Sinds november 2016 ben ik Schroth Best Practice gecertificeerd.

Schroth Best Practice

Dit is wetenschappelijk bewezen methode voor een 3 dimensionale behandeling van kinderen en volwassenen met scoliose. In de behandeling komen uitgebreid aan bod:

 • Actieve correcties van de wervelkolom
 • Advies en informatie
 • Houdings- en ademhalingsoefeningen in het dagelijks leven
 • Oefenprogramma voor thuis
 • Hulp en ondersteuning bij het dragen van een brace
 • Houdings-bewegingsadviezen en oefeningen na een operatie
  • De oefeningen streven , in tegenstelling tot andere behandelmethoden, geen symmetrie na, maar zo mogelijk over-correctie van de krommingen.
   Ze richtten zich op souplesse, spierversterking en ontlasten van de wervels, en worden altijd gecombineerd met specifieke ademhalingstechnieken.

Onze therapeut

Hanneke den Dikken
Churchilllaan 53-a
1078 DG Amsterdam
T:  020 - 662 64 47
M:  06 - 12 98 98 59
E:  info@mensendieck-nieuwzuid.nl

Aangesloten bij

logo-oefentherapeut

Ingeschreven bij

logo-kwaliteitsregister-paramedici