Hernia (lage rug), Nekhernia

Wat is een Hernia?

We spreken van een hernia als de zachte kern van de kraakbenige tussenwervelschijf (discus) een abnormale zwelling of uitstulping (prolaps) vertoont.

Die uitstulping gaat dan drukken op de zenuwwortel. Zelfs kan het ruggemerg geirriteerd raken. Het gevolg is hoe dan ook pijn. De kwaal kan op velerlei manieren ontstaan, bv. door overbelasting van de rug een verkeerde houding een verkeerde beweging Een hernia kan acuut zijn of chronisch. Als er niet meteen een behandeling volgt zal een acute aandoening  vrijwel altijd leiden tot een chronische. Andersom kan een chronische aandoening een acute aanval tot gevolg hebben, wanneer de spieren , banden en pezen bij de beschadigde tussenwervelschijf niet langer stevig genoeg zijn.

Een chronische hernia is vaak het gevolg van een degeneratie van de tussenwervelschijf, welke veroorzaakt kan worden door een slechte houding, overgewicht, slechte voeding, en het normale verouderingsproces, waardoor de discus zijn sterkte en vitaliteit verliest.

Een nekhernia komt aanzienlijk minder voor dan een hernia in het lendegedeelte. Dit deel van de wervelkolom is minder onderhevig aan overbelasting.
Hoe behandel ik zowel de lage rug als de nekhernia? Na de anamnese ( vraaggesprek) en het houdings – en bewegingsonderzoek  mbv spiegels zal de therapie beginnen. U krijgt een oefenprogramma op maat, ik zal U bewegingsadviezen geven, en proberen een betere houding aan te leren bij dagelijkse bezigheden. Ook zal ik aandacht aan ontspanning geven. 

Aan een verkeerde houding werken verschillende dingen mee: schoenen,  knellende kleding, verkeerde beroepshouding,  zithouding in de auto, huishoudelijk werk, verkeerd (of te oud) bed, overgewicht. Het uiteindelijk doel is dat U uw eigen therapeut wordt. Het zelf voorkomen van overbelasting van de rug en nek, dus van een hernia. 
Indien nodig neem ik contact op met andere disciplines. (collega’s Rivierenbuurt , Stadionweg en  MCW. Parkweg ).

Onze therapeut

Hanneke den Dikken
Churchilllaan 53-a
1078 DG Amsterdam
T:  020 - 662 64 47
M:  06 - 12 98 98 59
E:  info@mensendieck-nieuwzuid.nl

Aangesloten bij

logo-oefentherapeut

Ingeschreven bij

logo-kwaliteitsregister-paramedici